Gréckokatolícka charita dnes slávnostne otvorila prevádzku nocľahárne

11.03.2010 Prešov

Prešov 11. marca (TASR) - Gréckokatolícka charita (GKCH) v Prešove dnes na ulici Pod Táborom slávnostne otvorila prevádzku nocľahárne Effeta a nízkoprahového denného centra pre bezdomovcov.
Nocľaháreň disponuje 12 lôžkami v troch miestnostiach a poskytne útočisko mužom i ženám bez strechy nad hlavou, ktorí dosiaľ neboli schopní splniť náročnosť požiadaviek Útulku Archa. Klienti tu môžu prenocovať, dostanú čisté posteľné prádlo, ráno však musia priestory opustiť.
Ako dnes uviedol pre TASR riaditeľ GKCH Peter Valíček, náklady na spustenie nocľahárne vyšli charitu na vyše 2300 eur. \"Prevádzku zariadenia Effeta bude financovať mesto Prešov, lebo táto služba je v jeho originálnej kompetencii a poskytne na rok príspevok vo výške 13.200 eur, \" dodal Valíček.
V prípade, že klienti prejavia záujem zostať v zariadení aj počas dňa, môžu využiť nízkoprahové denné centrum, ktoré je dimenzované pre 20 osôb a nachádza sa v susednej, zčasti zrekonštruovanej budove. Okrem spoločenskej miestnosti tu klienti majú možnosť osprchovať sa a vymeniť si šaty. Spustenie tejto prevádzky stálo viac ako 2600 eur a na nákladoch sa podieľala charita a mestská samospráva. Ročný finančný príspevok mesta Prešov na prevádzku by mal predstavovať približne 19.600 eur.
Medzi bezdomovcov a pracovníkov charity dnes prišiel aj prešovský arcibiskup a metropolita GKC Ján Babjak. \"Chcem vyjadriť poďakovanie celému kolektívu charity, ktorí aj v tých ťažkých podmienkach robia, čo môžu. Vieme, že financií je nedostatok, ale napriek tomu tá služba ľuďom neprestáva, to ma teší, \" konštatoval arcibiskup.
Okrem týchto dvoch zariadení pre najťažšie sociálne prípady prevádzkuje GKCH aj spomínaný Útulok Archa, kde môže poskytnúť ubytovanie 37 mužom a 16 ženám. V tom istom objekte sa nachádzajú aj priestory Domu na pol ceste s kapacitou 24 miest. Tie môžu na prechodnú dobu využiť ľudia, ktorí prejavili záujem o zmenu života v útulku alebo riadne ukončili resocializáciu v Domove nádeje pre alkoholikov a drogovo závislých. V areáli na ulici Pod Táborom sídli aj sociálne centrum GKCH, ktoré sa zaoberá sociálnou prevenciou a poskytuje poradenstvo ambulantnou formou.
 

Vyberte región